Jednim klikom do rezervacije knjige

Moja biblioteka

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ od 1. septembra pruža mogućnost onlajn rezervacije građe, što znači da korisnici mogu doći do željene knjige pomoću jednog klika. Članovi čačanske Biblioteke mogu rezervisati određeni naslov i publikaciju preuzeti u roku od 7 dana, a isto važi i za ogranke u Mrčajevcima, Zablaću, Prijevoru i Preljini.

Osim toga, korisnici mogu u svakom trenutku (od kuće ili na svom mobilnom uređaju) pregledati trenutno pozajmljenu građu, datume pozajmice i roka vraćanja, produžiti rok pozajmice, otkazati rezervaciju, imati uvid u svoju istoriju čitanja, dobijati e-obaveštenja itd.

Opširnije: Jednim klikom do rezervacije knjige

Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ

Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola Moravičkog okruga

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola rapisan povodom 58. Disovih svečanosti, stigao je 61 poetski i prozni rad iz osam srednjih škola Moravičkog okruga: Gimnazije, Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.

Opširnije: Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Milica Rosić

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je četrdeset pet rukopisa pesničkih knjiga. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon iscrpnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti četiri rukopisa: rukopis pod naslovom Zadnji pogled u retrovizor Milice Rosić iz Lazarevca (šifra „Dijak Gligorije”) ; rukopis Heterotopija Nataše Gudelj iz Podgorice (šifra „Gordost i predrasudeˮ); Ne padaju nestale ptice Željka Jacques Lučića iz Novog Sada (šifra „Hazarder fox”) i Gnezdo Dunje Ožegović iz Beograda (šifra „DO”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2021. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Dijak Gligorije”, čiji autor je Milica Rosić iz Lazarevca.

Opširnije: Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tontić je rođen 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Najpre radi u Redakciji za kulturu Televizije Sarajevo, a potom postaje urednik za književnost u izdavačkoj kući „Svjetlostˮ u kojoj osamdesetih godina uređuje časopis „Životˮ. Iz ratom zahvaćenog Sarajeva odlazi za Nemačku, gde u egzilu ostaje od 1993. do 2001. godine. Nakon povratka u Sarajevo, živi kao profesionalni književnik. Od 2014. godine stanovnik je Novog Sada.

Opširnije: Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Gradska biblioteka u Čačku

DISOV KONKURS POVODOM 58. DISOVOG PROLEĆA

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u dve kategorije – poezija ili kraći prozni sastav (do jedne kucane strane). Tema je slobodna.

Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola na području Moravičkog okruga.

Literarne radove žiri vrednuje posebno za poeziju, a posebno za prozu.

Tri najuspešnija rada iz svake oblasti, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena i objavljena u časopisu „Disovo proleće”. Rezultati konkursa biće poznati do 24. maja 2021. godine.

Rukopise u tri primerka dostaviti najkasnije do 20. aprila 2021. godine na adresu: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Sinđelićeva 24, 32000 Čačak. Radovi se mogu slati poštom ili doneti pojedinačno u Biblioteku, a mogu ih dostaviti predmetni nastavnici.

Čačak, 4. marta 2021.

Predsednik Odbora Disovog proleća
Dejan Aleksić

Opširnije: Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce

Čitaonica za osnovce

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ na početku 2021. godine uvodi novu uslugu i otvaranjem čitaonice za osnovce proširuje ponudu Odeljenja za decu i mlade. Čitaonica će biti otvorena 27. januara, na praznik Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, čime se simbolično naglašava uloga Biblioteke u stalnoj podršci obrazovanju učenika.

Opširnije: Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce