Sa knjigom bez distance

Sa knjigom bez distance

Jedno od najlepših radnih mesta na svetu je biblioteka (ne)skromno kažu bibliotekari. Na policima su složeni vekovi prošlosti i predskazivači budućnosti, na njima se nalazi blago pretočeno u reči. Gotovo da nema oblasti ljudskog života koja se nije udobno smestila na neku od stranica publikacija koju svakoga trenutka može prelistati bilo koji korisnik. Ljudsko znanje i iskustvo je utisnuto u knjigama kao neprocenjivo svedočanstvo koje potvrđuje da se možda baš i najbolji recepti za život, ljubav i prijateljstvo nalaze u njima. Prošlogodišnja i ovogodišnja zdravstvena situacija je pokazala da je jedna od najboljih preventivnih mera očuvanje duhovne i mentalne stabilnosti, a lek za dušu njeno veličanstvo – knjiga.

Opširnije: Sa knjigom bez distance

Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

PROGRAM ZA OKTOBAR 2020.

 

Četvrtak, 1. oktobar u 18 časova
BOROVNICA
Promocija monografije o tehnologiji gajenja, zaštite i prerade borovnice
Učestvuju: dr Aleksandar Leposavić, dr Darko Jevremović, dr Zoran Keserović, dr Tatjana Vujović, dr Tanja Vasić, dr Branko Popović, moderator Tijana Bežanić
Mala sala


Petak, 2. oktobar u 19 časova
DVADESET GODINA ZUJANjA PČELICE
Otvaranje izložbe ilustracija Mijata Mijatovića iz izdavačkog opusa „Pčeliceˮ
Učestvuju: Bojana Jovanović, Mijat Mijatović, Goran Marković, dr Bogdan Trifunović, Tanja Vuković, učenici Muzičke škole
Galerija Biblioteke

Opširnije: Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

Paketi puni novih knjiga

Paketi knjiga za biblioteku u Čačku

Paketi puni novih knjiga domaćih izdavača uveliko stižu u Gradsku biblioteku Čačak. Kroz otkup Ministarstva kulture za 2019. godinu nabavljeno je oko 2000 publikacija u vrednosti preko milion dinara.

Nabavka je žanrovski raznovrsna i namenjena svim kategorijama i uzrastima – od knjiga za decu pa do naslova za odrasle čitaoce. Aktuelna dela srpske poezije i proze obogatiće police Biblioteke, ali i popularni trileri i romansirane biografije, porodične sage i avanturistički romani svetski poznatih pisaca.

Opširnije: Paketi puni novih knjiga

Zavrseno 57. Disovo proleće

Rajko Petrov Nogo

Završna svečanost 57. Disovog proleća održana je u petak, 26. juna u Gradskoj biblioteci u Čačku.

Sadržajnom večernjem programu prethodio je najznačajniji trenutak – uručenje Disove nagrade ovogodišnjem dobitniku, pesniku Rajku Petrovu Nogu. Nakon polaganja venca ispred biste čije ime nosi priznanje, ovogodišnji laureat je posetio Biblioteku, izrazio zahvalnost što je i njegovo ime upisano u red onih koji su disovski odani pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu.

Uvod u završnicu svečanosti bila je izložba „Pogled kroz Nedremano Oko”, autora Dušice Brković, posvećena pesniku Nogu oko čijeg se pesništva, od početka pa do najnovijih knjiga veje pramen Disove utopljene duše.

Opširnije: Zavrseno 57. Disovo proleće

Program manifestacije 57. Disovog proleća

Disovo proleće

57. DISOVO PROLEĆE
PROGRAM MANIFESTACIJE
...sa očima izvan svakog zla...


Utorak 16. jun u 19.00
MOJE TIŠINE
Promocija pesničke zbirke Aleksandre Mišić

Učestvuju: Aleksandra Mišić, Danijela Kovačević Mikić, Slobodan Nikolić
Stihove kazuje: Sofija Dimitrijević
Voditelj: Tanja Vuković
Muzika: Jelena Rubaković, Maja Protić, Milica Kovrlija
Mala sala

Opširnije: Program manifestacije 57. Disovog proleća

Dis naš savremenik - rezultati Konkursa za esej o Dis

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Žiri u sastavu: prof dr Snežana Milosavljević Milić (predsednik), dr Dejan Vukićević i prof. dr Vladimir Gvozden jednoglasno je doneo sledeću odluku: prvo mesto pripalo je radu pod naslovom „Prostori smrti u poeziji Vladislava Petkovića Disa”, koji je potpisanom šifrom „Lala” autora Jelene Marinkov, drugo mesto pripada radu „Pogled trupina – Analiza pozicije lirskog subjekta u zbirci Utopljene duše Vladislava Petkovića Disa”, potpisanom šifrom „Anabel Li”, autora Danice Đokić, dok je treće mesto zauzeo rad po naslovom „Svetotvorna pesma”, potpisan šifrom „Vitold Gombrovič”, autora Magde Milikić.

Opširnije: Dis naš savremenik - rezultati Konkursa za esej o Dis

Nagrada „Mladi Dis” Aleksandri Jovanović

Stručni žiri za dodelu Nagrade „Mladi Dis” za 2020. godinu, koji je radio u sastavu: Enes Halilović (predsednik), Uroš Ristanović (član) i Nemanja Veljović Subrosa (član, suzdržan pri glasanju) većinom glasova doneo je odluku da Nagrada „Mladi Dis” pripadne Aleksandri Jovanović za rukopis „Jagma” koji je stigao pod šifrom „Pekmez od šljiva”.

Opširnije: Nagrada „Mladi Dis” Aleksandri Jovanović