Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Milica Rosić

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je četrdeset pet rukopisa pesničkih knjiga. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon iscrpnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti četiri rukopisa: rukopis pod naslovom Zadnji pogled u retrovizor Milice Rosić iz Lazarevca (šifra „Dijak Gligorije”) ; rukopis Heterotopija Nataše Gudelj iz Podgorice (šifra „Gordost i predrasudeˮ); Ne padaju nestale ptice Željka Jacques Lučića iz Novog Sada (šifra „Hazarder fox”) i Gnezdo Dunje Ožegović iz Beograda (šifra „DO”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2021. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Dijak Gligorije”, čiji autor je Milica Rosić iz Lazarevca.

Nagrađeni rukopis odlikuje se neposrednim, jednostavnim i jezgrovitim govorom koji uspeva promenljivim fokalnim tačkama da problematizuje i suspregne privatno i društveno, intimno i političko, da evocira istorijsko i svoje mesto u njemu. Među ostalim rukopisima izdvaja se zaokruženošću pesničke vizure i naracije, kao i jezičkom i slikovnom koherencijom. Koristeći se binarnim formalnim strukturama, uspelim varijacijama, te blagim prelazima između tematsko-motivskih težišta, autorka se vešto i oštro suočava sa nasleđem detinjstva, ograničenjima okruženja i pritisaka tradicije. Nepretencioznim a sugestivnim pesničkim izrazom, lirski subjekt postiže da se nekadašnje, detinje ja i ono koje govori, na suptilan ali upečatljiv način smenjuju i smisaono dopunjavaju. Promišljanje identiteta i njegove uslovljenosti društvenim i porodičnim okolnostima i traumama čini se u tom smislu kao generacijsko pitanje i dobija širi značaj. Upravo po sposobnosti da prevaziđe anegdotsko-ispovedni diskurs i preoblikuje iskustveno i pojedinačno u uspelu pesničku celinu ovaj rukopis nadilazi nekolicinu koji su na sličnom tragu.

Žiri pohvaljuje i ostale rukopise iz najužeg izbora, a posebno rukopis Heterotopija kao promišljen, duhovit, igriv, sa zanimljivim autopoetičkim propitivanjima, koji se uz nagrađenu zbirku najviše izdvojio uspelim ostvarenjima i izražajnim nivoom.

Beograd, 11. maj 2021.

Sonja Veselinović
Maša Seničić
Branislav Živanović

Milica Rosić je apsolvent srpske književnosti i jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Trenutno je zaposlena kao novinar.