Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ

Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola Moravičkog okruga

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola rapisan povodom 58. Disovih svečanosti, stigao je 61 poetski i prozni rad iz osam srednjih škola Moravičkog okruga: Gimnazije, Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.

Žiri u sastavu Neda Punoševac (Srednja škola „Dragačevo”, Guča), Ana Pavlović (Tehnička škola, Čačak) i Jelena Bogdanović (Tehnička škola, Ivanjica) odlučio je da prvu nagradu za poeziju ponese Smilja Pacić (IV 2 ) za pesmu „Bonovi za raj”, dok je druga nagrada pripala Vladislavu Saviću (IV 4 ), za stihove pesme „Rađanjeˮ, oboje su učenici Gimnazije iz Ivanjice. Treća nagrada pripala je Kseniji Negojević za pesmu „Naučite pjesan, to je izbavljenje”, a za stihove pod nazivom „Biti il ne bitiˮ pohvaljena je Tatjana Jovičić, obe učenice su IV g razreda Srednje škole „Dragačevoˮ iz Guče.

Prvu nagradu u oblasti proze za rad „Napusti moje pamćenje”dobio je Matija Milićević (IV 1 ) učenik Gimnazije iz Ivanjice. Druga nagrada pripala je Aleksi Kovačeviću, učeniku IV g razreda Srednje škole „Dragačevoˮ iz Guče za tekst „Hodočasnik u prošlost naroda”, a treća Novici Jankoviću (IV 8 ) Gimnazije iz Čačka, za rad pod nazivom „Da li voliš dobrovoljnu smrt”.

Za rad „O upotrebi čovekaˮ pohvaljena je Katarina Stanić (IV 2 ), Gimnazija iz Ivanjice.

Žiri je jednoglasno pohvalio Gimnaziju iz Ivanjice za najveći broj kvalitetnih radova, prispelih na konkurs.

Nagrade autorima najboljih radova biće uručene na svečanosti u OŠ „Vladislav Petković Disˮ u Zablaću, u četvrtak, 27. maja 2021. godine u 12 časova.

 


Rezultati konkursa za literarne radove učenika osnovnih škola Moravičkog okruga.


Na konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola, raspisan u okviru 58. Disovog proleća, najmlađi autori Moravičkog okruga poslali su 267 poetskih i proznih tekstova.

Učestvovali su učenici iz 16 osnovnih škola: „Milica Pavlovićˮ, „Filip Filipovićˮ, „Dr Dragiša Mišovićˮ i „Sveti Savaˮ iz Čačka, „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice, „Vladislav Petković Disˮ iz Zablaća, „Đeneral Marko Đ. Katanićˮ iz Bresnice, „Sreten Lazarevićˮ iz Prilika, „Vučić Veličkovićˮ iz Međurečja, „Mićo Matovićˮ iz Katića, „Milinko Kušićˮ iz Ivanjice, „Kralj Aleksandar Iˮ, „Desanka Maksimovićˮ i „Momčilo Nastasijevićˮ iz Gornjeg Milanovca, „Goračićiˮ iz Goračića i „Milan Blagojevićˮ iz Lučana.

Žiri nastavnika srpskog jezika u sastavu Živka Bojović (OŠ „Ratko Mitrovićˮ, Čačak), Slađana Trnavac (OŠ „Takovski ustanakˮ, Takovo) i Dejan Slavković (OŠ „22. decembarˮ, Donja Trepča) odlučio je da prvu nagradu za poeziju mlađem uzrastu, dodeli Davidu Draškoviću, učeniku IV razreda, OŠ „Mićo Matovićˮ Katići za pesmu „Moja porodicaˮ. Druga nagrada pripala je Emiliji Kostić, učenici IV razreda OŠ „Sreten Lazarevićˮ iz Prilika za pesmu „Telefonˮ, dok je treću nagradu poneo Pavle Janković, učenik III razreda OŠ „Milan Blagojevićˮ iz Lučana za pesmu „Ovo sam jaˮ. Jednoglasnom odlukom žirija pohvaljena je Anđela Arapović, učenica IV 2 razreda OŠ „Sreten Lazarevićˮ iz Prilika za pesmu „Let u neki novi svetˮ. Za prozni rad „Pitali smo bake i deke za stare srpske reči nekeˮ, prvu nagradu osvojila je Ana Marija Đorđević, učenica III 4 , OŠ „Milica Pavlovićˮ iz Čačka. Druga i treća nagrada nisu dodeljene. Žiri je pohvalio Dunju Stević, učenicu IV 1 razreda OŠ „Sreten Lazarevićˮ iz Prilika za rad „Moj predak svetlog likaˮ.

U kategoriji poezije za stariji uzrast prvu nagradu ponela je Ivana Ocokoljić, V 2 , za pesmu „Ljubavˮ, a drugu nagradu dobio je Ivan Munitlak, V 2 , za pesmu „Kaznaˮ, oboje učenici OŠ „Mićo Matovićˮ Katići. Treća nagrada pripala je Kristini Popović VI 1 , za stihove „Moj rodni krajˮ, OŠ „Sreten Lazarevićˮ Prilike. Prva nagrada za prozni rad „Snovima do zvezdaˮ pripala je Nataliji Bogdanović, VIII razred, OŠ „Vladislav Petković Disˮ iz Zablaća, a drugu nagradu za tekst „Kad sve utihne, knjiga me odvodi putem nepoznatogˮ, ponela je Jovana Šarković, učenica VIII razreda OŠ „Sveti Savaˮ iz Čačka. Treća nagrada pripala je Emi Kos, učenici VI razreda OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanićˮ iz Bresnice za rad „Kad čitav svet zastaneˮ.

Žiri takođe pohvaljuje Osnovnu školu „Sreten Lazarevićˮ iz Prilika za najveći broj kvalitetnih radova poslatih na ovogodišnji konkurs.

Nagrade autorima najboljih radova biće uručene na svečanosti u OŠ „Vladislav Petković Disˮ u Zablaću, u četvrtak, 27. maja 2021. u 12 časova.