Najbolji eseji o Disu

Stefan Mladenović

Na ovogodišnji konkurs za najbolji esej o Disu primljeno je deset tekstova, raznovrsnih interpretativnih pristupa. U rasponu od entuzijastičke tematizacije Disove biografije, preko impresionističkih deonica do postupne analize najpoznatijih Disovih lirskih ostvarenja, pristigli eseji iznova pokazuju otvorenost Disovog stvaralaštva za različite vidove tumačenja.

Posebno vredi izdvojiti tri eseja. Prva nagrada se dodeljuje eseju „Metafizičko-hilijastička podloga figure lažnog cara u Disovoj pesničkoj zbirci Mi čekamo cara” (šifra „Denoˮ), čiji autor je Stefan Mladenović iz Beograda. Reč je o hermeneutičkom poduhvatu primetne zrelosti koji reflektuje nastojanje da se Disovoj poeziji pristupi iz inovativne perspektive.

Druga nagrada se dodeljuje eseju „’Pa kud idem, da li idem, je l’ opsena?’ Vladislav Petković Dis: korifej utopljenih duša” Anđelije Šimšić iz Beograda (šifra: „Ofelijaˮ). U tekstu je ostvaren svojevrsni dijalog sa važnim književnokritičkim idejama o antologijskim Disovim pesmama.

Treća nagrada pripada eseju „Snuždeni hodočasnik u vrtu književnosti: jedna slika iz korespondencije Vladislava Petkovića Disa” Jovane Suvajdžić iz Beograda (šifra: „Bonvivanˮ). Esej reflektuje osoben i impresionistički profilisan pristup rubnim aspektima Disovog stvaralaštva i biografije.

Izdvojeni eseji podsećaju na živo i neugasivo prisustvo Disove pesničke reči među mladim tumačima književnosti.

Odluka žirija doneta je jednoglasno nakon podrobnog razmatranja svih radova i razgovora. Žiri je radio u sastavu: doc. dr Goran Korunović (predsednik), doc. dr Mina Đurić i msr Aleksandra Sekulić.

Stefan Mladenović, dobitnik prve nagrade na konkursu za esej o Disu, završio je osnovne studije na Grupi za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, a zvanje master profesora književnosti na Katedri za književnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Radi u Srednjoj školi „Sveti Savaˮ u Beogradu.